Kurum kültürünün çalışanların tatminine etkileri : gıda sektöründe bir araştırma


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Ticaret Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2015

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Ersu Berkcan Kösem

Danışman: AHU TUĞBA KARABULUT

Özet:

Bu çalışmanın amacı, kurum kültürünün çalışanların iş tatminine etkilerini ortaya çıkarmaktır. Bu araştırma kapsamında veri toplama esnasında gıda sektörünün önde gelen şirketlerinden birinde anket çalışması yapılması kararlaştırılmıştır. Anketler alt-orta ve üst kademe yöneticiler ile satış destek elemanlarına uygulanmıştır. Toplam 500 anket dağıtılmış bu anketlerin 341 tanesi cevaplanmış ve 318 tanesi analize tabi tutulmuştur. Kurum kültürünü ölçmede Denison kurum kültürü ölçeği kullanılmıştır ve iş tatminini ölçmede Minnesota iş tatmini ölçeğinin kısa versiyonu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde şu istatistikî yöntemler kullanılmıştır; Frekans Analizi, Güvenilirlik Analizi, Faktör (Keşifsel-Destekleyici) Analizi, Korelasyon Analizi ve Regresyon Analizi. Sonuç olarak, kurum kültürü ile iş tatmini arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca, kurum kültürünün, çalışanların iş tatminini etkilediği ve iş tatminini yükseltici bir etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.