Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Ticaret Üniversitesi, Dış Ticaret Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2019
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: BETÜL UZUN
Danışman: GÜR BETÜL
Özet:TÜRKİYE ÇİKOLATALI VE ŞEKERLİ MAMULLER SEKTÖRÜNÜN ULUSLARARASI REKABET GÜCÜNÜN İNCELENMESİ Dünya ekonomisinin küreselleşmesine paralel olarak gerek uluslararası gerekse işletmeler arası rekabet artmıştır ve rekabet gücü araştırmalarının önem kazanmasını da beraberinde getirmiştir. Küresel piyasalardaki rekabet avantaj ve dezavantajlarının ortaya konulması, doğru zamanda doğru stratejiler uygulanabilmesi için; sektör ve ürün bazlı karşılaştırmalı analizlerin ve projeksiyonların ortaya çıkarılması önem arz etmektedir. Bu araştırmanın amacı, Türkiye’nin Çikolatalı ve Şekerli Mamuller Sektörünün, 2008-2017 yılları baz alınarak; Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler (AKÜ) yöntemi ile uluslararası rekabet gücünün belirlenmesidir. Araştırmada, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) ürün sınıflandırması kullanılmış, ülkelerin dış ticaret verilerine ulaşmak için ITC Trade Map ve TÜİK veri tabanlarından yararlanılmıştır. GTİP 1806 (Çikolata ve Kakao İçeren Gıda Müstahzarları) ve GTİP 1704 {Şekerli Mamuller (kakao içermeyen, beyaz çikolata dahil)} kodlarına bağlı 12 haneli tüm alt pozisyonların, 2008-2017 dönemi itibari ile AKÜ indeksleri hesaplanarak, uluslararası rekabet güçleri belirlenmiştir. Araştırmanın bulgularında, toplam 42 alt pozisyondan; 34’ünün rekabet gücü yüksek, 5’inin rekabet gücü sınırda, 3’ünün rekabet gücü düşük olarak tespit edilmiştir.