Osmanlı’da 1564-1611 Yılları Arasında İşgücü Göçü ve Nedenleri


Creative Commons License

ARSLAN H.

Journal of Economy Culture and Society, cilt.57, sa.1, ss.185-215, 2018 (Hakemli Dergi) identifier identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 57 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2018
  • Doi Numarası: 10.26650/jecs396176
  • Dergi Adı: Journal of Economy Culture and Society
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.185-215
  • Anahtar Kelimeler: Labor migration, Ottoman, qualified labor migration, on-site production rule, insufficiency of agricultural area
  • İstanbul Ticaret Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Osmanlı on altıncı asrında, 1564-1611 yılları arasında işgücü göçününnedenlerinin araştırıldığı bu çalışmanın amacı; belirtilen dönemde işgücügöçü olmuş mu, hangi sebepler altında olmuş ve hangi sonuçları doğurmuş,yönleri ve çalışma alanları nelerdir? sorularına cevap aramaktır. Bu nitelikliaraştırmada Osmanlı Arşiv belgelerinden Mühimme Defterleri hükümlerindenve ikincil kaynaklardan yararlanılmıştır.Bu çalışma; özet, giriş, amaç, yöntem, arşiv ve literatür araştırması, bulgular,değerlendirme ve sonuç ile kaynakçadan oluşmuştur.Bulgular olarak işgücünün, devlet arazilerinde yürürlükte olan yerinde üretimkuralına uymayarak kendisine verilen yerleri işlemeyi bırakması sonucu, tarımalanları yetersizliği ve önce-sonra gelenler arasındaki anlaşmazlıklar gibi birtakım nedenlerle göç ettikleri anlaşılmıştır. Nitelikli işgücünün göç ettiği,zirai alan yetersizliğinin başka yere göçü tetiklediği, köylerde ise sonradangelenlerin baskısıyla mevcut işgücünün ve nüfusun yer değiştirdiği tespitedilmiştir.Sonuç olarak bu dönemde, Osmanlı coğrafyasının farklı bölgelerindekisosyal, ekonomik, idari ve hukuki itme-çekme etkisiyle işgücünün yerdeğiştirebildiği görülmekle birlikte yöneticilerin uygun çözümler üretereksorunları giderebildiği tespit edilmiştir. Yerinde üretim yasasında olduğu gibiişlevi zayıflayan yasaların insana ve hayata uyumlu, ileriyi aydınlatır niteliktedüzenlenmesi gereği anlaşılmıştır. İşgücü göçünün bu dönemde de hayatınseyri içinde çeşitli etkiler altında aralıklı da olsa süreğen olduğu tespit edilmiştir.
This study examines the causes of labor migration in the Ottoman State in the years between 1564 and 1611. The goal of this study is to find answers to the following questions: Did labor migration occur during the period in question? What were the causes? What were the outcomes? What are the relevant aspects and fields of study? Muhimme Books Registries of Ottoman Archives documents and secondary sources were used in this study. This study consists of an abstract, introduction, goal, method, studies of archives and literature, findings, evaluation, conclusion, and bibliography. Our findings were that the labor force migrated due to a number of reasons such as the inability to comply with on-site production rules, abandoning the places allocated to them, the insufficiency of agricultural areas, and the disagreements between newcomers and the current residents. In conclusion, it was determined that the labor force migrated due to social, economic, administrative, and legal push-pull effects in different regions of the Ottoman state, but the problems were solved by administrators who created appropriate solutions based on the understanding that it was necessary to rewrite the laws whose functions weakened the situation, such as the law of on-site production.