MİMARLIK BÖLÜMÜ DÖNEM SONU KİTABI 2022-2023


Suri L. (E. Kurulu Üy.), Öztürk G. (E. Kurulu Üy.)

İstanbul Ticaret Odası, İstanbul, 2024

  • Yayın Türü: Kitap / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2024
  • Yayınevi: İstanbul Ticaret Odası
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • İstanbul Ticaret Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

SUNUŞ


Mimarlık, yaşamın her anında ihtiyaç duyulan binaların fiziksel yapısını estetik arayışla şekillendiren, aynı zamanda insanların, toplumların sosyal hayatını etkileyen bir sanat dalıdır. Mimarlık eğitimi programları da süreçteki çok disiplinli yapıya göre şekillenir. Tasarımlar, üç boyutun ötesinde, zaman, çevre, sosyokültürel bağlamı da kapsayan çok boyutlu süreçtir. Farklı coğrafya ve dönemlerin etkisi, geçmişten günümüze ulaşan mimari eserlerden okunabilecek evrimin anlaşılmasına yardımcı olur. Her eserin bir hikayesi vardır ve döneminin teknolojik düzeyini, sosyokültürel yapısını yansıtır. Yaşamdaki çeşitlilik ve teknolojik gelişmelerin mekana yansıması, devingen, esnek, yaratıcı, çağdaş, konforlu ve nitelikli tasarımların önemini artırdı. İstanbul Ticaret Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mimarlık Bölümü, eğitim öğretim dönemi sonunda, öğrenci çalışmalarını, ders öğrenme çıktısı niteliğinde kitap haline getirmektedir ve bu kitap, belirtilen çalışmaların üçüncüsü olarak hazırlanmıştır.

Mimarlık eğitim sürecinde tasarıma neden ihtiyaç duyulduğu, hedef kitlesi, konumu, yer seçimi, çevrenin doğal ve yapay, tarihsel unsurları ile kurduğu ilişki, nicelik ve niteliği, uygulanabilirliği, projenin çevresine katkısı, tasarım kararlarına yön veren analiz konularıdır. Eğitim programımız, temel olarak teorik dersler, uygulamalı dersler ve stajlar şeklinde kurgulanmıştır. Dersler atölyeler dışında, yaratıcı fikirlerin geliştirilebilmesi amacı ile eğitici teknik geziler, workshop, paneller ve uzman görüşleri almak üzere seminerlerle desteklenmektedir.

Mimari projeler, birinci sınıfın ilk yarıyılından itibaren başlar ve dört yıllık mimarlık eğitim sürecinde sekiz proje hazırlanır. Her yarıyılın projesi, bulunduğu yarıyıl ve öncesinde alınan derslerin bileşkesi niteliğindedir. Yukarıda belirtilen analizler her projenin temel yaklaşımlarıdır. Konu ve konumdan kaynaklı farklı kimlik unsurları her projenin özgün değerini belirler. Ondört hafta öğrencinin, öğretim elemanlarının, çok yönlü araştırmaların, teknik gezilerin sonucunda oluşan özgün tasarım fikirleri, projelere aktarılan değerli bilgilerdir ve hazine niteliğindedir. Projeler ve diğer teorik ve uygulamalı derslerde kazanılan bilginin kalıcı hale getirilmesi, yararlanılarak çoğalması amacı ile tüm öğrenci çalışmaları bu kitapta toplanmıştır.

Kitap kapsamında; 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Dönemi’nde her seviyedeki projelerden ve diğer derslerden seçkiler bulunmaktadır. Kitap kapsamındaki çalışmalarda tasarıma hayat veren fikirlerin sonsuz olması, farklı dönem ve yaklaşımlarla, daima referans alınan aynı zamanda değiştirilebilen, dönüştürülebilen boyutunu da ortaya koyar ve eleştiriye açıktır. Kitap, öğrencilerin olduğu kadar öğretim elemanlarının da günün koşullarına bağlı kendisini değerlendirebileceği, eğitim sürecindeki uygulamalarını gözden geçireceği kaynak olarak katkı sunmayı amaçlamaktadır. Her projenin; bağlamı doğrultusunda, doğal, yapay, kültürel çevre, sürdürülebilirlik, enerji verimliliği, engelli erişilebilirliği gibi temel araştırmalarla geliştirilen, yere ve kullanıcı profiline göre şekillenen yapısı, kitabın özgün değerini de belirler.

Birinci sınıftan dördüncü sınıfa kadar gelişerek pekiştirilen bilginin görülebileceği kitabın hazırlanmasında genç akademisyenimiz Gizem Öztürk’ün emeği büyüktür. Akademisyenimiz Gizem Öztürk kİtap boyunca, sabırla ve emekle verileri toplayıp anlamlı ve anlaşılır bir bütün oluşturdu.

Öğrencilerimizin on dört hafta boyunca araştırarak ve öğretim elemanlarının kritiği ile geliştirdiği projesindeki emeğinin, kitapta karşılık bulmasını, örnek alınan kitaplar arasında yerini almasını, ilgili konularda başvuru kaynağı olmasını dilerim.


Doç. Dr. Leyla SURİ


Mimarlık Bölümü Bölüm Başkanı