INTERNATIONAL HALICH CONGRESS ON MULTIDISCIPLINARY SCIENTIFIC RESEARCH-VII, İstanbul, Türkiye, 23 Ocak 2024
Dünya 2000’li yılların başından itibaren çok hızlı bir teknolojik değişim yaşamaya başlamıştır. Bu değişim hayatın tüm birimlerine hızlıca nüfus etmiş olup cep telefonları, bilgisayarlar, robotlar ve para kavramı, vb. konuda bir sürü yeniliği hayatımıza sokmuştur.
En önemli değişimlerden bir tanesi de finans sektöründe yaşanmaktadır. Yüzyıllar boyunca gerek altın gerek kâğıt para olarak fiziki varlığını devam ettirmiş olan para olgusu teknolojik değişimle birlikte yerini dijital paralara bırakmıştır. Dijital paralar aracılığı ile işlemler çok daha hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Ancak, bu değişim beraberinde yeni ürünlerin, terimlerin hayatımıza girmesini sağlamıştır. Söz konusu yeniliklerin en önemlisi blokzincir yani merkeziyetsiz yapının hayatımıza girmiş olmasıdır. Eş zamanlı olarak hayatımıza NFT, fikri tapu da hayatımıza girmiştir.
Her ne kadar dünya çok hızlı bir şekilde değişiyor olsa da toplumun bu değişime ayak uydurması veya değişikliklerin günlük hayata entegre edilmesi zaman almaktadır. Söz konusu araştırmada katılımcılara, NFT bilgileri, hiç NFT ürünü satın alıp almadıkları veya gelecekte NFT’ ye yönelik sigorta ürünü alıp almayacaklarına yönelik sorular sorulmuş olup, Ki-Kare testi ile katılımcıların söz konusu sorular açısından cinsiyet, yaş, eğitim ve gelir düzeyi açısından anlamlı bir farklılık olup olmadığı anlaşılmaya çalışılmıştır.