MESLEKİ SEMİNERLER DİZİSİ 2020 PAZARTESİ BULUŞMALARI


Suri L. (E. Kurulu Üy.), Öztürk G. (E. Kurulu Üy.), Ergin Asal A. (E. Kurulu Üy.), Ergül Türkerler Ö. B. (E. Kurulu Üy.)

İstanbul Ticaret Odası, İstanbul, 2024

  • Yayın Türü: Kitap / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2024
  • Yayınevi: İstanbul Ticaret Odası
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • İstanbul Ticaret Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

SUNUŞ

Mimarlık disiplininin çok boyutlu olması, eğitimin de farklı yaklaşımlarla ele alınmasını gerekli kılmıştır. Kuşkusuz hangi yönü ile ele alınırsa alınsın; amacın, nicelik ve niteliğin belirlenmesi, hedef kitlenin analizi ve uygulanabilirlik, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü eğitim sürecinde  her dönemde  göz önüne alınan konular arasındadır. Gelişen teknoloji ve yaşam biçiminin mekandaki karşılığını; bir taraftan günceli yakalayarak, diğer taraftan kültürel değerlerin devamlılığını sağlayan çağdaş çözümlerle ele almak bölümümüzün temel ilkeleri kapsamındadır.Üniversitemizde Mimarlık Bölümü eğitimi, birbirini destekleyen teorik, uygulama ve uygulamaların pratikte yapıldığı stajlarla sürdürülmektedir. Aynı zamanda uygulama birikimi olan farklı disiplinlerin katılımı ile workshop, seminer, panel etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu etkinlikler öğrencilerimize; teori ve uygulama deneyimine sahip akademisyen ve uzmanlarla doğrudan görüşme, yatayda bilgi paylaşımı, kısa sürede organizasyon, sunum ve sorgulama becerisini geliştirme olanakları sağlamaktadır.


Bu kitabın içeriğini oluşturan seminer etkinlikleri, öğrencilerin aktif katılımı ile gerçekleştirildi. Öğrencilerin soruları, yorumu, paylaşılan uzman bilgisi ve kıymetli değerlendirmelerin, sonraki dönemlere kaynak olması fikri, kitabın en önemli hazırlanma nedenidir. Eğitim sürecinde aktarılan bilgilerin alınıp değerlendirilmesi ve çıktının elde edilmesi kadar, yapılan çalışmaların kalıcı hale getirilmesini de önemsemekteyiz. Mimarlık eğitiminde temel olan, sürdürülen ve değişen öğretilerin, farklı dönemlerle karşılaştırılmasını sağlayacak bu kitap, genç akademisyenlerimizin yoğun çabaları ile ortaya çıktı. Her bir konu başlığında; farklı disiplinlerdeki çalışma ve uygulamalar, güncel beklentileri karşılamak üzere sadeleştirildi ve aktarıldı. Bunun dışında,  aktarılan bilginin izleyiciye ulaşıp ulaşmadığı ya da nasıl, hangi yönü ön plana çıkarılarak algılandığının geri dönüşünü de içermesi, “Mesleki Seminerler Dizisi Pazartesi Buluşmaları” Kitabını benzerlerinden ayıran özgün niteliğini yansıtır.


Kitap formatının oluşturulması, bölümlerin seçilmesi, kapsamın  belirlenerek sıralanması, hem içerik hem de grafik anlamdaki emek,  genç akademisyenlerimiz Aslıhan Ergin Asal, Gizem Öztürk, Özge Büşra Ergül Türkerler’e aittir. Deneyim ve birikimini açık yüreklilikle paylaşan davetli misafirlerimize,  görüş ve yorumları ile katkı sunan tüm öğrencilerimize teşekkür ederim. “Mesleki Seminerler Dizisi Pazartesi Buluşmaları” Kitabı, 2019-2020 Bahar Dönemi’nde gerçekleştirilen seminerleri, yorumları ile birlikte içermektedir. Doğal olarak, mimarlık disiplininin teori ve uygulamadaki geniş kapsamı, araştırma ve inceleme alanlarına da yansır. İçinde bulunulan dönemin dinamikleri, farklı bakış ve yaklaşımlara göre sentezi, ayırıcı özellik olarak, kitabın isminde ve içeriğinde izlenebilmektedir.


Seminerlerdeki sunular, mimarlık eğitimi ile kurduğu bağlam kapsamında yorumlanmıştır. Bu amaca göre kitabın; bir taraftan mimarlık eğitim sürecinin değerlendirmesi yapılırken diğer taraftan teorik bilginin uygulamadaki karşılığı, uygulamanın da teoriye aktarılabilirliğinin irdelenmesi adına örnek teşkil etmesi hedeflenmiştir. Bu nedenle öğrencilerimizin, mimarlıkla buluşan farklı  disiplinlerdeki meslek elemanlarının ilgi alanında bulunan “Mesleki Seminerler Dizisi Pazartesi Buluşmaları” kitabının, bağlantılı alan ve konularda, başvuru kaynağı olmasını dilerim.


Doç. Dr. Leyla SURİ


Mimarlık Bölümü Bölüm Başkanı