An Investigation On The Communication Losses Caused By The Concept Of “Bad Design” In The Industrial Design Discıpline


Creative Commons License

Narter Ç.

2. International Black Sea Scientific Research and Innovation Congress, Trabzon, Türkiye, 29 - 30 Haziran 2024, cilt.2, sa.2, ss.244-251

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 2
  • Basıldığı Şehir: Trabzon
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.244-251
  • İstanbul Ticaret Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

ENDÜSTRİYEL TASARIM DİSİPLİNİNDE “KÖTÜ TASARIM” KAVRAMININ YARATTIĞI İLETİŞİM KAYIPLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME


ÖZET

Günümüzde geliştirilen ve hayatın her alanında kullanmakta olduğumuz teknolojiler, endüstriyel ürünler, hizmetler ve deneyimler aracılığı ile kullanıcılar arasındaki iletişimi arttırırken değiştirdiği gözlemlenmektedir. Ürün tasarımcılarının temel tasarımca düşünce ve uygulama yaklaşımlarında estetik açıdan hoş ve amaçlandığı gibi işlev gören ürünler yaratmayı hedeflediği görülmektedir. Bununla birlikte, birçok tasarımın işlevselliği ihmal ettiği ve estetiğe odaklandığı da görülmektedir. Yapılan incelemede çeşitli alanlarda ortaya konulan tasarımların amaçlarına hizmet etmekte nasıl başarısız olduklarını ve bu başarısızlıkların sonuçlarının kullanıcılar üzerinde ürün iletişiminde yarattığı olumsuzluklara değinilmektedir. Bazen iyi düşünülmüş ve iyi tasarlanmış olanın değerini göstermenin en iyi yolu kötü tasarım örneklerinden geçmektedir. Bazen bu örnekler yapay dünyanın nesneleri olan ürünlerle hayatımızın birçok alanında kendini gösterebilmektedir. İyi tasarım çoğu zaman kullanıcı gözünde görünmez bir yapıdadır. Ancak kötü tasarım uygulamaları tam tersine hemen algılanabilmekte ve kullanım deneyimini olumsuz etkileme potansiyeline sahiptir. Kötü tasarım, gereksiz yere kullanıcıların kafasını karıştırarak, kullanıcıların zaten önceden var olan bilgiye sahip olduğunu varsayarlar ve bu durum da iletişim kayıplarının ana nedenini oluşturmaktadır. Yüksek düzeyde işlev gören, düzgün düşünülmüş bir tasarımın güvenli, kullanışlı bir tasarım sağlamak için ne kadar önemli olduğunun ve tasarımcılar olarak nasıl önce işlevselliğe, sonra estetiğe öncelik vermeye çalışmamız gerektiği de vurgulanmaktadır. Kötü tasarım, beraberinde kullanıcı hatalarını getirirken kullanım ve ürün güvenliği gibi alanlarda da olumsuzlukları ortaya çıkartabilmektedir.  Bu noktada kullanılabilirlik, ürün iletişimi, anlambilim ve kullanıcı merkezli ürün planlama kavramları dikkat çekmektedir. Bu incelemede kötü tasarım kavramına dair olgular ortaya konulurken bunun yarattığı etkiler kullanıcı deneyimi alanında iletişim kayıplarının nedenleri üzerinden değerlendirilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Endüstriyel Tasarımı, Kötü Tasarım, Ürün İletişim, Kullanılabilirlik, Kullanıcı Deneyimi

 

 

 

AN INVESTIGATION ON THE COMMUNICATION LOSSES CAUSED BY THE CONCEPT OF "BAD DESIGN" IN THE INDUSTRIAL DESIGN DISCIPLINE

 

ABSTRACT

It is observed that the technologies developed today and used in every aspect of life increase and change the communication between users through industrial products, services and experiences. It seems that product designers aim to create products that are aesthetically pleasing and function as intended in their basic design thinking and application approaches. However, it also seems that many designs neglect functionality and focus on aesthetics. In the analysis, it is touched upon how the designs put forward in various fields fail to serve their purposes and the negativities that the results of these failures create in product communication with the users. Sometimes the best way to show the value of what is well thought out and well designed is through examples of bad design. And sometimes these examples can manifest themselves in many areas of our lives with products that are objects of the artificial world. Good design is often invisible to the user. However, on the contrary, poor design practices can be detected immediately and have the potential to negatively affect the user experience. Poor design unnecessarily confuses users into assuming they already have pre-existing knowledge, which is the main cause of communication loss. It also highlights how important a highly functional, well-thought-out design is to ensure a safe, useful design, and how, as designers, we should try to prioritize functionality first and aesthetics second. While poor design brings user errors, it can also reveal negativities in areas such as usage and product safety. At this point, the concepts of usability, product communication, semantics and user-centered product planning attract attention. In this review, while the facts about the concept of bad design are revealed, its effects are evaluated through the causes of communication losses in the field of user experience.

Keywords: Industrial Design, Bad Design, Product Communication, Usability, User Experience