İşletme Lisans Öğrencilerinde Girişimcilik Düşüncesinin Değişimi 2005 ve 2020 Karşılaştırması


Creative Commons License

FİDAN Y., ÇETİN S., YURDASEVER E.

İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, cilt.10, sa.1, ss.506-536, 2021 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 10 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2021
  • Dergi Adı: İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: ERIC (Education Resources Information Center), Index Islamicus, MLA - Modern Language Association Database, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.506-536
  • İstanbul Ticaret Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

İşletme lisans öğrencilerinin girişimcilik konusundaki düşünceleri, geleceğinpotansiyel girişimcileri olmaları sebebiyle önem arz etmektedir. Her yılbirçok mezun veren bu bölümlerin eğitim müfredatının öğrencileri nederecede girişimciliğe özendirdiğinin bilinmesi, bu konuda yapılacakiyileştirmelerin önünü açacaktır. Hem öğrencilerin girişimcilik eğilimlerininhem de eğitim öğretim süreçleri ve müfredatın etkinliğinin bilinmesi aynızamanda eksikliklerin görülmesi, çözüm üretilmesi ve gerekli tedbirlerinalınabilmesi açısından da önemlidir. Bu sebeple çalışmamızın temel amacı,orta vadede iş hayatının içinde olacak işletme lisans öğrencilerinin iş kurma,girişimciliğe adım atma, cesaretli davranma, karar verme, kendinegüvenme, ait olduğu toplum ve insanlığa girişimcilik yaparak katkıdabulunma düşüncelerinin ne derecede yoğun olduğunu tespit etmektir. Buçalışmayı diğerlerinden farklı kılan, araştırmanın 2005 yılında uygulandığışekliyle 15 yıl sonra 2019-2020 eğitim dönemindeki öğrencilere de aynı anketformu ile uygulanması ve girişimcilik düşüncesi ile girişimcilik eğitimininişletme lisans öğrencileri tarafından nasıl algılandığınınkarşılaştırılabilmesidir. Araştırma sonuçlarına göre, girişimcilik eğitimikonusunda eğitim kurumlarının geçmişe oranla daha başarılı algılandıklarıgörülmektedir. Eğitim kurumlarının girişimciliği cesaretlendirmekonusunda pay sahibi olduğunu ifade edenlerin oranı ile çağa uygun eğitimaldığını düşünenlerin oranı 2020 yılında daha yüksektir. Öğrenciler her ikidönemde de girişimcilik için en önemli faktörlerin para ve bilgi olduğu ifadeetmişlerdir. Bir diğer sonuca göre, üniversite öğrencilerinde yıllar içerisindegirişimcilik isteğinin giderek azaldığı görülmektedir. Buna ek olarak, 2005yılı verilerine göre kadınların girişimcilik eğilimi daha yüksek iken 2020yılında erkeklerin girişimcilik eğilimlerinin kadınlardan daha yüksekolduğu tespit edilmiştir. Geçtiğimiz 15 yıllık döneme ışık tutan bu mütevazıçalışmamız göstermektedir ki, girişimci bir nesil oluşturmak için yapılançalışmalar artmakta lakin yeterli değildir. Bu konuda gerek eğitimkurumlarına gerekse ülkemizin yöneticilerine büyük görevler düşmektedir.
Business management students' thoughts on entrepreneurship are important because they are potential entrepreneurs of the future. Knowing to what extent the educational curriculum of these departments, which gives many graduates every year, encourages students to entrepreneurship, will lead to improvement efforts in this regard. It is important to know the entrepreneurship tendencies of students, educational processes and the effectiveness of the curriculum, to see the deficiencies, to produce solutions and to take necessary measures. Therefore the main purpose of our study is to determine how intense the intention to start a business, stepping into entrepreneurship, the courage, decision making, self-confidence, the business admistration students have, who will be in the business life in the medium term. What makes this study different from the others is that this research was applied to the students in the 2019-2020 academic year 15 years after the former one, and the comparison of entrepreneurship intentions. According to the results of the research, it is seen that educational institutions are perceived more successfully in the field of entrepreneurship education than in the past. The rate of those who think that educational institutions encourage entrepreneurship and receive education according to the age is higher in 2020. Students stated that the most important factors for entrepreneurship in both periods are money and knowledge. According to another result, it is observed that the desire of entrepreneurship gradually decreases in university students over the years. In addition, according to 2005 data, entrepreneurship tendencies of women and men were higher in 2020. This modest study that sheds light on the last 15 years shows that the efforts to create an entrepreneurial generation are increasing, but not sufficient. In this regard, both educational institutions and governers of our Country, should be incharge.