Pamuklu Kumaşın Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Üzerine Enzimatik Muamele Etkisinin Araştırılması


Creative Commons License

EYÜPOĞLU Ş., MERDAN N.

Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, cilt.0, sa.18, ss.885-894, 2020 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 0 Sayı: 18
  • Basım Tarihi: 2020
  • Doi Numarası: 10.31590/ejosat.672653
  • Dergi Adı: Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.885-894
  • İstanbul Ticaret Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Tekstil endüstrisinde, pamuklu kumaşların yüzeyindeki havları uzaklaştırmak için alazlama (yakma) işlemi yapılmaktadır. Sonyıllarda pamuklu kumaşlara alazlama yerine enzimatik hav giderme işlemi uygulanmaktadır. Bu nedenle bu çalışmada enzimatikişlem uygulanmış pamuklu kumaşların özellikleri incelenmiştir. Enzimatik işlem numunelere boyamadan önce, boyama esnasında veboyama işleminden sonra uygulanmıştır. Selülaz enzimi uygulanmış numunelere, enzimatik işlemden sonra klasik ve ultrasonik enerjiyöntemi ile yıkamalar yapılmıştır. Ardından çalışmada kullanılan kumaşların beyazlık dereceleri, renk ölçümleri, yıkama, sürtünme,ter ve ışık haslığı ve boncuklanma özellikleri incelenmiştir. Sonuçlara göre, enzimatik işlem uygulanması ile birlikte numunelerinözelliklerinde iyileşmeler görülmüştür. Yıkamalarda ultrasonik enerjinin kullanımı ile enerji tasarrufu sağlanmıştır.
In textile industry, in order to remove of cotton nap, the scorching treatment has been carried out. In recent years, enzymatic nap removel treatment has been used to cotton fabrics instead of the scorching treatment. For this reason, in this study, the properties of cotton samples treated with enzymatic process were investigated. Enzymatic treatment was applied to the samples before, during and after dyeing process. After the enzymatic tretament, the samples were washed with convantional method and ultrasonic energy. After whitness index, colour measurement, washing, rubbing, perspiration and light fastness, and pilling properties of samples were investigated. According to the results, it was observed that properties of samples develop with enzymatic treatment. Using of ultrasonic energy in washing causes to energy saving.